Dosya Uzantılarını Açma-Kapatma Neden Önemli
Dosya Uzantıları Neden Bu Kadar Önemli?
Dosya Nedir?
Bilgilerin tutulduğu ortamlara dosya denir. Resimler, müzikler dosyalar içerisinde saklanırlar. Dosyaların birer adları, birer de uzantıları vardır. Dosya adı ile uzantısı arasında nokta (.) karakteri yer alır.
Dosya adı içerisinde özel karakterler tercih edilmez. Bu şekilde bir karakteri dosya isminde kullanmak istediğinizde uyarı ile karşılaşırsınız.
– Dosya uzantılarının bilgisayarınızda açık olması oldukça önemlidir. Bu sayede dosyaları simgelerinden değil uzantılarından tanımaya başlarsınız.
Resim simgesine sahip bir dosya aslında çalıştırılabilir bir dosya olabilir ve siz resim dosyasını açmak isterken bilgisayarınıza kendiniz virüs bulaştırmış olursunuz. Bu konu belki de bu kitabın en önemli konusudur. Genellikle virüsler bilgisayarınıza dosyaları kullanarak bulaşırlar.
Dosya Uzantılarını Açma – Kapatma Nasıl Yapılır?
Dosya uzantıları varsayılan olarak görüntülenmezler. Bilgisayarlarınızda dosya uzantıları mutlaka açık olmalıdır. Dosya uzantılarını açmak veya kapatmak için; herhangi bir klasör içerisinde Araçlar menüsünde yer alan Klasör Seçenekleri tıklanır. İsterseniz Klasör Seçenekleri penceresine Denetim Masasından erişebilirsiniz.
Açılan pencereden Görünüm sekmesi tıklanır.
Bu ekranda yer alan Bilinen Dosya Türleri için Uzantıları Gizle seçeneğinin başındaki işaret kaldırılıp Tamam düğmesi tıklanırsa dosyaların uzantısı görüntülenir. Eğer Bilinen Dosya Türleri için Uzantıları Gizle seçeneğinin başındaki kutucuk seçili ise dosya uzantıları görüntülenmez.
Not 1: Yalnızca dosyaların uzantıları vardır. Klasörlerin uzantısı olmaz. Dosyaları ve klasörleri birbirinden ayıran en önemli özellik uzantılardır.
Not 2: Windows 7 işletim sistemi kullanıyorsanız herhangi bir klasöre girdiğinizde Araçlar menüsü görüntülenmiyorsa: Klasör içerisinde sol üst kısımda yer alan Düzenle düğmesini tıklayın. Açılan menüden yerleşim altından menü çubuğunu seçin.
Bilgisayarda dosya uzantıları nasıl açılır?
Bu soruyu son zamanlarda çok duyduğumuz için anlatma gereği duyduk.
Dosya Uzantılarının Bilgisayarda Açık Olmasının Önemi
Aşağıdaki ekran görüntüsü bir Flash Diske ait.
Dikkat ederseniz örnek olarak “seher foto mak” isminde bir klasör yer alıyor. Alt kısımda aynı isimde .exe uzantılı bir dosya oluşturulmuş durumda. Bilgisayarda virüs programı yüklü olduğu için bu .exe uzantılı dosyanın simgesi değişmiş durumda. Bu sizi uyarmak için virüs programının aldığı bir önlem. Eğer virüs programınız yoksa ya da virüs programı durumu fark etmezse seher foto mak.exe dosyasının simgesini bir klasör olarak göreceksiniz. Dosya uzantıları da kapalı ise exe uzantılı dosyayı bir klasör sanıp çift tıklayabilirsiniz. Bu durumda virüslü dosya açılmış ve virüs aktif hale gelmiş olur.
Sık Kullanılan Dosyalar ve Uzantıları
Aşağıdaki tabloda sık kullanılan dosya uzantıları yer alır. Bu uzantıları ezberlemeniz gerekmez. Dosya uzantılarını bilgisayarınızda açık olarak kullandıkça bu dosya uzantılarını farkında olmadan öğrenmiş olacaksınız.
.exe , .com, .bat | Çalıştırılabilir dosyaları temsil eder. |
.jpg, .gif, .tiff, .bmp, .png | Resim dosyalarını temsil eder. |
.doc, .docx | Word belgelerini temsil eder. |
.xls, .xlsx | Excel belgelerini temsil eder. |
.ppt, .pptx | PowerPoint (sunu) belgelerini temsil eder. |
.txt | Not defteri belgelerini temsil eder. |
.mp3, .wav | Ses dosyalarını temsil eder. |
.avi, .mpg, .3gp, .mp4 | Video dosyalarını temsil eder. |
Adobe Reader Belgesi (Portable Document Format) | |
.rar, .zip | Sıkıştırılmış Dosya |
Not 1: E-posta adresinize gelen bir resim dosyası aslında çalıştırılabilir bir dosya olabilir ve sisteminize zarar verecek virüs içerebilir. Bu dosyaların uzantıları genellikle .exe .com .bat uzantılarıdır. Bu dosyaları çalıştırmayınız. Bu demek değildir ki exe com bat uzantılı tüm dosyalar virüstür, ancak size resim olarak gönderilen tüm .exe, .com, .bat uzantılı dosyalar kötü niyetlidir ve sisteminize virüs bulaştırmak üzere oluşturulmuşlardır. Normal şartlarda sizler dosyaları simgelerinden tanırken artık uzantılarından tanıyacaksınız. Çünkü resim gibi görünen bir dosya .exe uzantılı bir virüs dosyası olabilir. Eğer bilgisayarınızda dosya uzantılarınız açık olursa bu tür tehditler sizin için artık önemli olmayacak.
Not 2: Bilmediğiniz dosya uzantılarını Google arama motoruna sorarak öğrenebilirsiniz. E-posta olarak size gelen bir dosyanın uzantısını internette arama yaparak bulabilirsiniz. Örneğin bir arkadaşınız size .pdf uzantılı bir dosya gönderdi ve siz PDF dosya uzantısının hangi programa ait olduğunu bilmiyorsunuz. Dosyayı çift tıkladığınızda dosya açılmıyor. Bu durumda Google arama motoruna “PDF dosya uzantısı nedir” ya da “PDF dosya uzantısı açma programı” aramalarınızda hem dosya uzantısı ile ilgili bilgiye hem de PDF açma programlarına ulaşabilirsiniz.
Not 3: .Pif uzantılı dosyalar genellikle bilgisayarınıza virüs bulaştırmak üzere oluşturulmuşlardır. Bunun yanı sıra .cmd, .vbs, .scr, .hta, .vbs, .chm, .eml vb. uzantıya sahip dosyalar, kaynağı belirsiz ise bilgisayarınıza zarar verebilirler.
Son Yorumlar