Bilgisayarın Fiziksel Güvenliği ve Temizliği için Neler Yapabiliriz?

Bilgisayarın Fiziksel Güvenliği ve Temizliği için Neler Yapabiliriz?

BİLGİSAYARIN FİZİKSEL GÜVENLİĞİ VE TEMİZLİĞİ

Bilgisayarınızın verimli çalışabilmesi için öncelikle bilgisayarın sağlıklı bir ortamda bulunması gerekir. Sağlıklı ortam diye nitelendirdiğimiz; ısıtma kaynaklarından uzak, bilgisayarın havalandırma kanalları kapanmayacak şekilde ve havadar bir ortam olarak özetleyebiliriz. Bilgisayarın fiziksel güvenliği için gerekenleri aşağıda maddeler halinde sıraladık.

  • Enerji kaynağı (priz) topraklı olmalıdır. Kırık, gevşek prizler değiştirilmeli mümkünse aynı prize bilgisayar dışında güç tüketen elektronik eşyalar takılmamalıdır.
  • Bilgisayar kullanırken yenilen atıştırmalıkların, içeceklerin klavye tuşları arasına dökülmemesine özen gösterilmelidir. Eğer kırıntılar varsa bazı tuşlarınızın çalışmasını engelleyebilir. Harici bir klavyeniz var ise klavyeyi ters çevirip yavaş vuruşlar ile klavyenin temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Dizüstü bilgisayar klavyesi ise genellikle tuşlarının sökülmesi ile temizlenebilir. Bu konuda bilgi ve tecrübe sahibi değilseniz bu işlemi kendiniz yapmanız önerilmez.
  • Bilgisayar kasaları ve monitörleri çalışırken üzeri örtü ile örtülmemelidir. Kasa ve monitör üzerindeki havalandırma delikleri kapatılmamalıdır.
  • Genellikle evlerde zemin çok tozlu olur. Bilgisayarın yerden daha yüksek bir ortamda yer alması toz tehdidinden bilgisayarı koruyabilir. Özellikle bilgisayarın fanları bu tozları içine çeker ve zamanla bozulurlar. Yeterince soğutma yapamayan fanlar bilgisayarınıza ciddi zararlar verebilir. Örneğin işlemci üzerinde yer alan fan işlemciyi soğutamadığında işlemci aşırı ısındığı için bilgisayarınız kapanır. Siz işlemci soğumadan bilgisayarı açmakta ısrarcı olursanız işlemcinin zarar görmesine sebep olabilirsiniz. Bu nedenle fanların bakımları önemlidir. Gerekiyorsa fanın yenisi ile değişimi yapılmalıdır.
  • Masaüstü bilgisayarların kasaları (sistem birimleri) bazı evlerde kapalı dolaplar içerisinde yer alırlar. Bilgisayar çalışırken bu kapalı ortamda yeterince hava akışı olmadığı için bilgisayarınız hızla ısınacak ve zarar görecektir.
  • Tozlu ortamlarda çalışan bilgisayar kasalarının içleri zamanla tozla dolar. Bu tozlar fanların içine yerleşmişse durum daha vahimdir. Bu durumda kasanın elektrik bağlantısı kesilip, yan kapağı açılıp içerisi kompresör ile temizlenmelidir. Genellikle ev kullanıcıları bu işlem için süpürge kullanırlar ama bu çekme işlemi donanımlarınıza ciddi zarar verebilir. Örneğin süpürge ile aşırı yakından çekme işlemi uyguladığınız ekran kartı bir daha çalışmayabilir.
  • Dizüstü bilgisayarınızı havalandırma deliklerinin kapanacağı ortamlarda kullanmayın. (Battaniye, yatak örtüsü vb.)
  • Son dönemde dizüstü bilgisayarlar için sıklıkla kullanılan soğutucular USB girişli olmamalıdır. USB girişli soğutucular USB den enerji çekecekleri için bilgisayarınızı bir taraftan soğuturken bir taraftan da ısınmasına neden olacaktır. Prizden güç kullanan adaptörlü soğutucular tercih edilmelidir. USB girişli soğutucuya sahipseniz enerjisini (son dönemde yaygın olarak) USB’yi adaptöre dönüştüren aparat ile prizden almasını sağlayabilirsiniz.
  • Kabloların ezilmemesine dikkat edilmelidir.
  • Bilgisayarı temizlerken elektrik bağlantısını kesin. Kasa ve monitörü hafif nemli bir bezle silebilirsiniz. LCD monitörler için özel olarak üretilen temizleyicileri mikro fiber bez ile kullanabilirsiniz. LCD ekranı silerken çok fazla güç uygulamamaya dikkat edin.
  • Bilgisayarınızı nemli ortamlarda bulundurmamaya özen gösterin. Ayrıca aşırı soğuk ortamda bırakılan bilgisayarlar oda ısısı belirli bir seviyeye gelinceye kadar çalışmayabilir. Aynı zamanda aşırı soğuk ortamda bırakılan bilgisayarların LCD ekranlarında sorun yaşanabilir. Bu tür durumlarda ortamın yavaş yavaş ısıtılması önerilir.
  • Sabit diskinizdeki önemli verilerinizi CD, DVD, taşınabilir bellek gibi alanlara yedekleyiniz. Sabit diskin belirli bir ömrü vardır ve bir gün sabit diskinizdeki verilere ulaşamayabileceğiniz ihtimalini göz önünde bulundurunuz.

Tagged under:

Leave a Reply

Your email address will not be published.