Bilgisayar Özelliklerini Öğrenme

Bilgisayar Özelliklerini Öğrenme
Hepimizin merak ettiği bir konu var o da: Bilgisayarın özelliklerini öğrenme. Bilgisayarınızın özelliklerini öğrenmek oldukça basit bir işlemdir. Bilgisayar simgesi üzerinde farenin sağ tuş menüsünde yer alan özellikler düğmesini tıkladığınızda bilgisayarınızın özellikleri listelenir. Bilgisayarımın işlemcisi ne? Bilgisayarımın işlemci hızı kaç? Ekran kartım paylaşımlı mı yoksa paylaşımsız mı? RAM miktarım ne? Bu soruların tamamı bilgisayar özelliklerini öğrenme penceresinde yer alır. Bilgisayar özellikleri penceresine Denetim Masasında yer alan Sistem simgesine tıklayarak da ulaşabilirsiniz.
Bilgisayarın ram mhz öğrenmek için CPU-Z programını kullanabilirsiniz. Bilgisayarın ekran kartı hafızasını öğrenmek için de Başlat menüsünü açın ve buraya dxdiag yazın. Açılan pencerede Ekran sekmesinde bilgisayarımın ekran kartı hafızası kaç mb? bilgisayarımın ekran kartı hafızası kaç GB? bilgisayarımın ekran kartı hafızası ne kadar? sorularının cevabını bulabilirsiniz.
32 Bit ve 64 Bit İşletim Sistemleri
32 bit işletim sistemi en fazla 3,20 GB RAM’i tanıyabilir. Daha fazla RAM’e sahip bilgisayarlarda 64 bit işletim sistemine ihtiyaç duyulur. 64 bit işletim sistemi kurabilmek için onu destekleyebilecek bir işlemciye ihtiyaç vardır. Programların veya donanım sürücülerinin birçoğunda 32 bit ve 64 bit seçenekleri yer alır. Bu nedenle kurulum yaparken işletim sisteminize göre kurulum yapmanız daha doğru olacaktır. Çoğu 32 bit destekli program 64 bit işletim sisteminde de çalışmaktadır.
Aygıt Yöneticisi
Aygıt Yöneticisi seçeneğini kullanarak, bilgisayarınızda yüklü olan donanımların sürücü durumlarını görüntüleyebilirsiniz.
Bu pencerede sürücü problemi olan donanımlarda sarı ünlem işareti görüntülenir. Bu aygıt üzerinde farenin sağ tuş menüsünde yer alan “Sürücü Yazılımı Güncelleştir” seçeneği ile sürücüyü güncelleyebilirsiniz. Sürücü güncellemek için daha önce de bahsettiğimiz gibi Windows Update seçeneğini kullanabilirsiniz. Aynı zamanda bu pencerede yer alan herhangi bir donanım üzerinde farenin sağ tuş menüsünde yer alan Devre Dışı Bırak seçeneği ile donanım çalışmasını durdurabilirsiniz. Örneğin bu işlemi ses kartı üzerinde yaparsanız bilgisayarınız sesleri çalmaz. Ayrıca bilgisayar klavye kısayollarını öğrenmek istiyorsanız tıklamanız yeterli 🙂 Kitap yazarı için detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Kitabımızı satın almak için tıklayınız. Bilgisayar özelliklerini öğrenme isimli yazımız şimdilik bu kadar. Diğer yazılarımızda görüşmek üzere 🙂
Son Yorumlar